Obavijesti

Održana svečana promocija šeste...

Svečana promocija šeste generacije inženjera prvostupnika energetskih tehnologija, koji su završili sveučilišni prijediplomski Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, jedinstven studijski program Sveučilišta u Zagrebu koji zajedničkim snagama izvode Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB), održana je 1. ožujka 2024. godine u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku.

Promociji 12 inženjera prvostupnika nazočili su gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić te njegov zamjenik Danijel Mileta, a povjerenstvo za promociju činili su rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan FSB-a prof. dr. sc. Zdenko Tonković i privremeni voditelj Studija prof. dr. sc. Bojan Trkulja.

Autor: Ana Fadljević
Održan Uvodni sat za brucoše

Uoči početka nove akademske godine 2. listopada 2023. godine održan je Uvodni sat za brucoše Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Uz voditelja Studija prof. dr. sc. Bojana Trkulju, dobrodošlicu studentima poželio je i zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

Sretno svima i dobro nam došli!

Portal Šibenik.hr objavio je članak o tom događaju, a možete ga pročitati ovdje. U nastavku obavijesti nalazi se nekoliko fotografija.

Autor: Ana Fadljević
Studenti Studija energetske...

15. ožujka 2024. godine FER su u pratnji Tomislava Rupića posjetili studenti Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora iz Šibenika. Osamnaestero mladih kolega upoznali su se s Fakultetom i posjetili nekoliko laboratorija.

Laboratoriju visokog napona studente su dočekali prof. Viktor Milardić i dr. sc. Nina Stipetić, gdje su imali prilike čuti i vidjeti kako se vrši ispitivanje izolacijske opreme. Studente je zanimao način proizvodnje i ispitivanja, ali i načini zaštite opreme od prenapona u pogonu o čemu postavljali brojna pitanja i tražili pojašnjanja. Također imali su priliku vidjeti dva pokusa: Teslin transformator i izboje na provodnom izolatoru. Dr. sc. Mirna Gržanić prezentirala je studentima projekt SOLAR FER. Solarna elektrana snage 600 kW i baterijski spremnik kapaciteta 200 kWh omogućit će Fakultetu smanjenje vršne snage, troškova električne energije, te smanjenje emisija stakleničkih plinova. Nikolina Čović pokazala im je Laboratorij za odziv potrošnje (DRLab) i objasnila kako je aktivacija kućanstava (potrošača) igra ključnu ulogu u kreiranju pametnih i održivih elektroenergetskih mreža. Hrvoje Bašić pokazao je Laboratorij za testiranje baterija, a istraživačke i nastavne aktivnosti koje se provode u sklopu  laboratorija Smart Grid Laboratory (SGLab) studentima je predstavio doc. dr. sc. Mateo Beus

Posjet je bio zanimljiv i inspirativan. Uz predavanja, prezentacije i pokuse koje su priredili naši profesori i docenti,  konačnom obliku pridonijeli su studenti koji su svojom otvorenošću i pitanjima proširivali teme i sadržaje. 

Hvala svima i vidimo se ponovo.

Autor: Ana Fadljević
Studenti 3. godine posjetili VE Danilo

U okviru kolegija Vjetroelektrane Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku, studenti treće godine su 30. siječnja 2024. godine posjetili Vjetroelektranu Danilo (TS 30/110 kV Velika Glava).

Voditelj službe upravljanja i održavanja VE Danilo gospodin Josip Živković, dipl. ing. je studentima prikazao i detaljno objasnio sve sustave u TS 110/30 kV (srednjenaponske kabele i postrojenje, sekundarne sustave za zaštitu nadzor, upravljanje i mjerenje, visokonaponsko postrojenje) te rad vjetroagregata. Studenti su pokazali iznimno zanimanje tijekom posjeta te postavili brojna pitanja na koje su dobili kompetentne odgovore.

U ime studenata zahvaljujemo našem domaćinu gospodinu Josipu Živkoviću, dipl. ing. na gostoprimstvu, stručnim i zanimljivim objašnjenjima te uloženom trudu i vremenu.

Autor: Ana Fadljević
Održano predstavljanje Studija u...

Dr. sc. Marko Mimica i dr. sc. Nikola Matak održali su 9. i 10. studenoga 2023. godine predstavljanje programa Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora za učenike dviju srednjih škola u Srednjoj školi braće Radić u Kaštelima i Srednjoj školi Ivana Lucića u Trogiru. Veliki odaziv učenika pokazao je kako već među srednjoškolcima postoji interes za obnovljive izvore energije i učenje o energetskoj učinkovitosti što je još jednom dokazalo svrhu našeg Studija.

Autor: Ana Fadljević
Poziv na radionicu vezanu uz budući...

Konzorcij projekta ADRION TRAINEE poziva sve studente na Radionicu o obnovljivim izvorima energije koja će se održati od 4. listopada 2023. do 6. listopada 2023. godine na našem Studiju. Radionica će jednim dijelom biti vezana uz postojeće kolegije Vještine PLC i Solarne elektrane te njihove uvodne teme, a 6. listopada 2023. godine bit će organizirano i dodatno predavanje vezano uz planiranje investicija u obnovljive izvore primjenom procedura matematičkog programiranja.

Trening je osmišljen kao dio aktivnosti projekta ADRION TRAINEE sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz INTERREG V-B Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje (Interreg Adrion). Projektom je osmišljen združeni diplomski studij u području obnovljivih izvora energije i u njemu je kao partner sudjelovao Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu zajedno s još 7 fakulteta odnosno sveučilišta i 3 poduzeća iz jadransko-jonske regije.

Osim za studente, trening je otvoren i za sudionike iz javne uprave i poduzetništva, za tehničke eksperte i sve druge zainteresirane za tematiku. Teme na treningu poslužit će za uvid u teme i predmete budućeg združenog diplomskog studija ADRION TRAINEE koji bi trebao krenuti s radom u akademskoj godini 2024/2025. Na radionici će biti moguće dobiti i informacije o tom studiju. Svi sudionici radionice dobit će elektroničku potvrdu o sudjelovanju na engleskom jeziku. 

Autor: Ana Fadljević
Održan Info dan o združenom...

29. i 30. lipnja 2023. godine u Velikoj dvorani održan je Info dan o združenom diplomskom studiju u području obnovljivih izvora energije. 

Studij je konciparn u sklopu projekta ADRION TRAINEE sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz INTERREG V-B Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje (Interreg Adrion). Na njegovom osmišljavanju radi Fakultet elektrotehnike i računarstva zajedno s još 7 fakulteta odnosno sveučilišta iz jadransko-jonske regije.

Planirani studij će imati široki tematski obuhvat (elektrotehnika, strojarstvo, bioinženjerstvo, kemijsko inženjerstvo, ekonomija, pravo), uz značajnu izbornost. Studij je predstavio profesor Vašak koji je pozvao studente da svojim idejama i prijedlozima pomognu osmisliti što bolji studijski program.

Prezentacije s Info dana možete pogledati na sljedećim linkovima: prezentacija1, prezentacija2.

Autor: Ana Filipović
Koliko je Hrvatska obnovljiva kad su...

Energetski stručnjak doc. dr. sc. Ninoslav Holjevac istaknuo je u članku tjednika Lider da su obnovljivi izvori energije u Hrvatskoj oduvijek imali velik udio u proizvodnji električne energije.

Naime, cilj svih europskih zemalja je prelazak na obnovljive izvore energije i pomak od fosilnih goriva pa tako Hrvatska, prema Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, do kraja 2024. godine ima obvezu gradnje 1500 megavata novih postrojenja na obnovljive izvore energije.

"U kumulativu dobre pokazatelje dugujemo velikom udjelu hidroenergije, no ako detaljno pogledamo solarne elektrane kao područje na kojemu možemo vrlo brzo, u idućem trogodišnjem razdoblju, znatno rasti, onda zasad svakako zaostajemo za Europskom unijom", smatra docent Holjevac te navodi da Hrvatska trenutačno uvozi više od pola ukupnih potreba za energijom.

Više o obnovljivim izvorima i svemu što koči zelenu tranziciju pročitajte u članku pod naslovom "Obnovljivi potencijali: Ima se, može se, a ne ide".

Autor: Petra Škaberna Blažević
Znanost u prolazu: Ankica Kovač...

Naša poznata istraživačica u području primjene i razvoja vodika, izv. prof. dr. sc. Ankica Kovač, 11. ožujka 2023., sudjelovala je na manifestaciji Znanost u prolazu koja se drugu godinu zaredom održala na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Ankica Kovač tom je prilikom s građanima svih dobnih skupima razgovarala o vodiku i obnovljivim izvorima energije te je demonstrirala punjenje i vožnju automobila na vodik. Interes je bio velik pa vjerujemo da je mnoge potaknula na bavljenje znanošću!

Organizator događaja je Udruga Penkala koja na taj način promovira hrvatske znanstvenice kao uzor novim generacijama.

Više fotografija dostupno je na našem Instagramu.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Kako je biti mlada i vrhunski...

Kako se danas osjeća mlada, vrhunski obrazovana žena na radnom mjestu u energetici? Primjećuje li diskriminaciju i kako se ona očituje? Kako je balansirati između različitih uloga – partnerice/supruge, majke i poslovne žene?

Ovo su samo neka od pitanja o kojima se raspravljalo na radionici posvećenoj ravnopravnosti spolova održanoj na FER-u, u sklopu projekta "Umreženi stacionarni baterijski spremnici energije - USBSE", financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

FER je 2021. godine predstavio svoj Plan ravnopravnosti spolova, a postotak upisanih studentica posljednjih desetak godina u stalnom je porastu i penje se prema 30 posto. Mlade, nedavno diplomirane FER-ovke specijalizirane za elektroenergetiku, Petra Sagestrano Štambuk (HOPS), Martina Vajdić (CROPEX), Andreja Lončerek Rajšl (HEP Trgovina), Petra Mesarić (Smartway) i Sonja Ravlić (Ravel), na radionici su podijelile svoja iskustva kao žene u pretežito muškom zanimanju te istaknule kako nisu požalile u odabiru fakulteta i karijere.

Više informacija pročitajte na portalu energetika-net.com.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Matematičkim proračunima do značajnih...

U FER-ovom Laboratoriju za sustave obnovljivih izvora energije (LARES) pomoću matematičkih algoritama odlučuje se kako optimalno trošiti energiju u neboderu (konkretno, u zgradi C Fakulteta elektrotehnike i računarstva), uz očuvan komfor korisnika zgrade. Voditelj LARES-a, prof. dr. sc. Mario Vašak u razgovoru za portal egradnja.hr otkriva kakva mjerenja i proračune provodi Laboratorij, kako ih implementirati u zgradama i pritom još pametnije iskoristiti energiju proizvedenu iz nestalnih obnovljivih izvora.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Profesor Hrvoje Pandžić u emisiji...

U emisiji Klimatski izazov Prvog programa Hrvatskoga radija stručni gost bio je prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić, predstojnik FER-ovog Zavoda za visoki napon i energetiku i jedan od najcitiranijih znanstvenika u području energetike na svijetu.

Tema razgovora bile su klimatske promjene, obnovljivi izvori te skladištenje i distribucija energije. Pri kraju razgovora profesor Pandžić spomenuo je Studij obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u Šibeniku. "Na Studiju integriramo strojare, elektrotehničare i računarce. Srednjoškolci stižu svjesni gdje dolaze i svatko od njih na velikoj paleti izbornih predmeta dolazi u dodir sa zaštitom okoliša, ekologijom i obnovljivim izvorima energije", istaknuo je.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Promovirana peta generacija...

Svečana promocija pete generacije inženjera prvostupnika energetskih tehnologija sveučilišnog prijediplomskog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu, održana je u subotu, 10. prosinca 2022. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

Svečanosti koju je vodio rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić prisustvovali su članovi povjerenstva za promociju dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan FSB-a prof. dr. sc. Zdenko Tonković i voditelj Studija prof. dr. sc. Marko Delimar te zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Danijel Mileta.

Fotografije s promocije dostupne su u FER-ovoj galeriji ovdje.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Profesori Studija u Šibeniku ponovno...

Istraživačka grupa sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji (SAD) objavila je novu studiju o znanstvenoj citiranosti, listu koja rangira 2% najutjecajnijih svjetskih znanstvenika odnosno najcitiranijih znanstvenika u svim znanstvenim disciplinama.

Objavljene su dvije liste: lista najutjecajnijih znanstvenika za cjelokupnu znanstvenu karijeru i lista najutjecajnijih znanstvenika za 2021. godinu.

Na listi najutjecajnijih znanstvenika u svijetu za cjelokupnu znanstvenu karijeru nalaze se dva profesora s našeg Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora: prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić s FER-a u području "Energy" i prof. dr. sc. Neven Duić s FSB-a u području "Environmental Sciences".

Na listi najutjecajnijih znanstvenika u svijetu za 2021. godinu nalaze se četiri profesora s našeg Studija: prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić s FER-a u području "Energy", prof. dr. sc. Damir Žarko s FER-a u području "Electrical & Electronic Engineering",  prof. dr. sc. Neven Duić s FSB-a u području "Environmental Sciences" te prof. dr. sc. Goran Krajačić s FSB-a u području "Mechanical Engineering & Transports".

Rad je u cijelosti dostupan ovdje.

Studija je koristila podatke iz Scopus baze koja mjeri utjecaj znanstvenika do kraja 2021. godine. Studija koja klasificira znanstvenike u 22 znanstvena polja i 176 grana analizirala je citate u periodu od 1996. do 2021. godine i temeljena je na složenom modelu koji koristi šest standardiziranih pokazatelja znanstvene produktivnosti.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Brucoši, dobro nam došli!

Uoči početka nove akademske godine 3. listopada 2022. održan je Uvodni sat za brucoše Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Novu generaciju studenata tom su prilikom pozdravili dekani vodećih tehničkih fakulteta koji izvode studij u Šibeniku, prof. dr. sc. Vedran Bilas (FER) i prof. dr. sc. Zdenko Tonković (FSB), te šibenski gradonačelnik Željko Burić i voditelj Studija prof. dr. sc. Marko Delimar.

Sretno svima i dobro nam došli!

Portal ŠibenikIn objavio je članak o tom događaju, a možete ga pročitati ovdje. U nastavku obavijesti nalazi se nekoliko fotografija.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Uvodni sat za brucoše

Dragi studenti,

pozivamo vas na Uvodni sat za brucoše koji će se održati u ponedjeljak, 3. listopada 2022. godine u 12:00 sati u Velikoj dvorani Studija, Velimira Škorpika 6 u Šibeniku.

Na Uvodnom satu pozdravit će vas gradonačelnik Grada Šibenika g. Željko Burić, dekani naših matičnih fakulteta, prof. dr. sc. Vedran Bilas (FER) i prof. dr. sc.  Zdenko Tonković (FSB), te voditelj Studija prof. dr. sc. Marko Delimar.

Veselimo se što ćete naše dvorane ispuniti svježim radnim entuzijazmom. Naši profesori vrhunski su stručnjaci u svojem području, pomno odabrani za vas i ovaj jedinstveni sveučilišni studij. Pozivamo vas da zajedno s njima razvijete svoj puni potencijal i pridonesete pozitivnim promjenama u našem društvu.

Želimo vam puno sreće i nemojte zaboraviti da smo vam uvijek na raspolaganju za sva vaša pitanja i nedoumice.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Profesor Tomislav Capuder savjetuje...

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Capuder gostovao je u emisiji Novi dan televizijske kuće N1 u kojoj se osvrnuo na aktualnu temu poskupljenja električne energije te pružio konkretne savjete kako racionalno koristiti energiju i pritom, naravno, uštedjeti.

FER-ov energetski stručnjak prije svega savjetuje ulaganje u mjere energetske tranzicije odnosno u obnovljive izvore energije. Građani bi trebali početi razmišljati kako u skorije vrijeme instalirati vlastite proizvodne resurse (u obliku fotopanela), uložiti u što bolju izolaciju svojega doma, brinuti se o potrošnji energije za grijanje i plin te općenito pametno i racionalno koristiti energiju.

Gorućem problemu na koje se javnost intenzivno upozorava posljednjih mjeseci, profesor Capuder pristupa i s dozom optimizma: "Mi imamo dobro nasljeđe, pogotovo kad je u pitanju električna energija, u obliku hidroelektrana, tako da ne očekujem da ćemo imati tako dramatične posljedice kao druge zemlje. Ipak, ne smijemo čekati što će se dogoditi u budućnosti. Već danas trebamo proaktivno potražiti informacije o mjerama pametnog upravljanja energijom i, ako smo u mogućnosti, čim prije u njih investirati."

Cijelu emisiju pogledajte i na našem YouTube kanalu ovdje.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Na kojim inovativnim poslovima rade...

Jedna od najvažnijih stavki u rješavanju izazova vezanih uz klimatske promjene je i način na koji proizvodimo te koristimo energiju. Ključnu ulogu u tome odigrat će stručnjaci energetike, inženjeri koji će nam pomoći učinkovitije koristiti energiju i preći na održive izvore poput sunčane ili energije iz vode ili vjetra, piše portal Srednja.hr u članku "Dva najjača tehnička faksa u zemlji imaju zajednički studij: Evo čime se s njim možete baviti".

U članku je izdvojeno četvoro naših alumna - Josipa, Luka, Dijana i David - koji danas rade na zelenim poslovima budućnosti odnosno razvijaju inovativne tehnologije koristeći čistu, održivu energiju.

Više inormacija nalazi se u nastavku obavijesti i na poveznici članka.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Upisujemo osmu generaciju inženjera...

Na Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku možete se prijaviti putem nacionalnog informacijskog sustava za prijavu na visoka učilišta http://www.postani-student.hr/.

Dodatne informacije o uvjetima upisa, brošure o studiju te osnovne informacije o nastavku školovanja i potrebama tržišta rada možete pročitati na našim stranicama ovdje.

Ne zaboravite nas zapratiti na Facebooku i Instagramu, a za sva pitanja stojimo vam na raspolaganju – javite nam se na sibenik@unizg.hr.

Sretno i vidimo se najesen!

Autor: Petra Škaberna Blažević
Kako se pripremiti za inovativne...

Portal Srednja.hr objavio je članak o našem studiju pod naslovom "43 milijuna ljudi radit će u ovoj struci do 2050. godine: Evo gdje se za nju obrazovati".

U članku se ističe važnost ulaganja u razvoj energetskog sektora odnosno razvoj zelene, održive energije, a početna točka u tom smjeru upravo je studijski program koji FER i FSB zajedno izvode u Šibeniku.

U članku pročitajte koje su perspektive za nastavak studija na diplomskoj razini te koje su projekcije za zapošljavanje inženjera budućnosti na "zelenim radnim mjestima".

Autor: Petra Škaberna Blažević
Održana svečana promocija četvrte...

Svečana promocija četvrte generacije inženjera prvostupnika energetskih tehnologija Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora održana je 7. svibnja 2022. godine u multimedijalnoj dvorani Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova "Civitas Sacra", u palači Galbiani u Šibeniku.

Povjerenstvo za promociju inženjera budućnosti činili su rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, dekan FER-a prof. dr. sc. Gordan Gledec, dekan FSB-a prof. dr. sc. Dubravko Majetić i voditelj Studija prof. dr. sc. Marko Delimar.

Domaćin svečanosti bio je gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić koji se okupljenima obratio prigodnim se riječima: "Najveće bogatstvo koje jedna zemlja ima je obrazovanje njezinoga naroda, a činjenica da ste odabrali Šibenik kao grad u kojem želite studirati, pruža mi poseban osjećaj ponosa. Svjesni smo da su održivi razvoj, zelena energija i pametne tehnologije poslovi budućnosti te čestitam mladima koji ovaj fakultet završe i steknu znanja koja se cijene na tržištu rada". Gradonačelnik Burić i ovom je prilikom istaknuo snažnu podršku koju Grad Šibenik od samih početaka pruža Studiju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora te spomenuo skoro otvorenje novog i moderno opremljenog studentskog doma koji će dodatno ojačati studentski standard u Šibeniku.

U ime promovenata skupu se obratila Dijana Mijalica, nakon čega je uslijedilo svečano polaganje prisege i uručivanje diploma sveučilišnim prvostupnicima inženjerima energetskih tehnologija. Svečanost je dodatno oplemenila klapa "Pivači svetog Jakova" koja je, između ostalog, izvela akademsku himnu Gaudeamus Igitur. Na svečanosti su nazočili i novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, novoizabrani dekan FSB-a prof. dr. sc. Zdenko Tonković, novoizabrani prodekan FER-a Bojan Trkulja, te ravnatelji šibenskih srednjih škola.

Galerija fotografija dostupna je na Facebook profilu Studija, a medijske priloge pronađite na poveznicama: Grad Šibenik, Slobodna Dalmacija, Šibenik.in i TV Šibenik

Čestitamo našim promoventima i sretno!

Autor: Petra Škaberna Blažević
Hrvatska ima dobro energetsko nasljeđe

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Capuder sudjelovao je u panel diskusiji pod nazivom "Europski strujni krug" koja se održala 3. svibnja 2022. u sklopu konferencije "Zeleni plan u hrvatskome gospodarstvu – energetika: OTPORNOST U KRIZI".

Tema razgovora bila je proizvodnja električne energije, energetska samodostatnost Hrvatske, cijene i stabilnost električne energije, europski Zeleni plan i pametne mreže.

Profesor Capuder istaknuo je da Hrvatska već 50-ak godina ima dobro energetsko nasljeđe u instaliranim kapacitetima hidropotencijala. Dodaje da je vjetar je imao dobru krivulju razvoja i ima još prilika za rast, no smatra da nedovoljno iskorištavamo potencijal Sunca. Što se tiče infrastrukture za OIE, naglašava da nove tehnologije donose i nove potrebe, prije svega misleći na nužnost izgradnje novih naprednih mreža.

Više o konferenciji pročitajte u članku Poslovnog dnevnika, a snimka panela dostupna je ovdje.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Predstavljanje na sajmu Tehničke...

Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora sudjelovao je 26. travnja 2022. na "Specijaliziranom sajmu Regionalnog centra kompetentnosti Ruđera Boškovića" gdje se brojnim posjetiteljima i srednjoškolcima predstavio na bogatom izložbenom štandu FER-a.

Na konferencijskom dijelu pod nazivom "Budućnost strukovnih zanimanja s pametnim tehnologijama" prof. dr. sc. Marko Delimar održao je izlaganje i posebno stavio naglasak na mogućnosti koje Studij nudi novim generacijama koje žele dati svoj doprinos u stvaranju održive budućnosti i žele se bolje upoznati s mogućnostima zelene energije.

Specijalizirani sajam održao se na Zagrebačkom Velesajmu u sklopu Međunarodnog sajma alatnih strojeva i alata BIAM te Međunarodnog sajma zavarivanja i antikorozivne zaštite.

U nastavku obavijesti nalazi se nekoliko fotografija sa sajma.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Terenska nastava: Posjet...

Studenti 2. i 3. godine Studija danas su u sklopu terenske nastave za kolegije "Dizalice topline" i "Geotermalna energija, male hidroelektrane" posjetili termoenergetska postrojenja hotela Punta Skala u Zadru.

Stručni posjet bio je organiziran s ciljem upoznavanja studenata s radom dizalica topline s morskom vodom, desalinizacijom vode te biološkom obradom otpadnih voda. Domaćin posjeta bio je tehnički direktor hotelskog kompleksa Punta Skala Oleg Brčić, dipl. ing. stroj. 

Studenti su također nazočili radionici projekta SEADRION PLUS. Teme predavanja bile su usmjerene prema mogućnostima financiranja projekata iz europskih fondova, a na radionici su prezentirani uspješni primjeri projekata vezanih za obnovljive izvore energije. 

Terensku nastavu vodili su prof. dr. sc. Vladimir Soldo, dr. sc. Luka Boban te dr. sc. Hrvoje Mikulčić.

U nastavku obavijesti slijedi nekoliko fotografija s terenske nastave.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Sunčani kalkulator

U sklopu projekta "METAR do bolje klime" nedavno je predstavljen Sunčani kalkulator koji je razvio Luka Budin, student prve generacije studija u Šibeniku, a sada student doktorskog studija na FER-u, pod mentorstvom prof. dr. sc. Marka Delimara (voditelja studija u Šibeniku).

Sunčani kalkulator namijenjen je korisnicima bez velikog iskustva u znanju sunčanih tehnologija, a koji žele donijeti odluku o investiciji u fotonaponske sustave na vlastitom krovištu te korisniku predlaže odgovarajuću veličinu panela, investiciju i period povrata te uštede na mjesečnoj i godišnjoj razini. Kalkulator je dio smjernice kojom se građane poziva na aktivno uključivanje u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Projekt "METAR do bolje klime" detaljno je predstavljen u novom broju časopisa BUG.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Bolje obrazovanje - bolja Hrvatska

Naši nastavnici doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić i izv. prof. dr. sc. Dubravko Babić sudjelovali su na konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska", gdje su govorili o tome na koji način sudjeluju u kreaciji novih trendova u obrazovanju.

Doc. dr. sc. Ana Sović Kržić sudjelovala je na panelu "Trending #digitalizacija znanja: Što su obrazovanju donijeli korona i online nastava", prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić imao je predavanje "Proširena stvarnost u energetskim postrojenjima", a izv. prof. dr. sc. Dubravko Babić predstavio je projekt "FERSAT: svemirski program".

Konferencija "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" održala se 5. travnja 2022. u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER i okupila je najznačajnije aktere iz sektora obrazovanja, od ministarstava, veleposlanstava, uglednih znanstvenika i profesora do studenata.

U nastavku obavijesti nalazi se nekoliko fotografija s konferencije.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Obrazovanje za energetsku tranziciju

Prof. dr. sc. Željko Tomšić (FER) i izv. prof. dr. sc. Goran Krajačić (FSB) sudjelovali su na panelu "Razvoj tržišta energije i obrazovanje za energetsku tranziciju – cjeloživotno obrazovanje" održanom u sklopu Summita energetske demokracije – SED 2022.

Tijekom panela profesor Željko Tomšić posebno je naglasio sadržaj, ulogu i važnost Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u obrazovanju za energetsku tranziciju i razvoj energetske demokratizacije.

Klimatske promjene najveći su izazov našeg doba, koje nam ujedno pružaju priliku da osmislimo novi gospodarski model uz već započetu energetsku tranziciju. Summit energetske demokracije - SED održavao se 3. i 4. travnja 2022. godine u Puli gdje je okupio poslovne lidere, kreatore politika, stručnjake i znanstvenike koji su raspravljali o temama koje oblikuju i provode energetsku tranziciju. 

Autor: Petra Škaberna Blažević
Inovativna IT rješenja u službi...

U okviru projekta "Razvoj integriranog rješenja za upravljanje imovinom i podršku investicijskim procesima projektiranja, planiranja i provedbe izgradnje obnovljivih izvora energije - FieldWork 4 RES", 10. veljače 2022. godine organizirana je panel diskusija na temu regulatornih okvira za obnovljive izvore energije (OIE), izazove investicijskog procesa te održavanja.

Na skupu je kao panelist sudjelovao voditelj projekta FieldWork 4 RES na FER-u i voditelj Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, prof. dr. sc. Marko Delimar.

Tijekom panel rasprave diskutiralo se o pozitivnim promjenama novog Zakona o OIE te kako inovativna IT rješenja mogu podržati nadolazeće promjene, a predstavljen je i razvoj inovativnog rješenja za sveobuhvatno upravljanje investicijskim i operativnim ciklusom OIE postrojenja.

Projekt je financiran u okviru Europskih strukturnih i investicijskih fondova putem natječaja Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II, započeo je u kolovozu 2020. godine i traje do kolovoza 2023. godine. Korištenje obnovljivih izvora energije dugoročno doprinosi diversifikaciji proizvodnje energije i sigurnosti opskrbe, smanjenju ovisnosti o uvozu energenata, smanjenju utjecaja uporabe fosilnih goriva na okoliš, povećanju konkurentnosti i otvaranju novih radnih mjesta.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Terenska nastava: posjet trafostanici...

Studenti 3. godine posjetili su 26. siječnja 2022. godine trafostanicu vjetroparka Danilo pored Šibenika, gdje su imali priliku vidjeti od čega se sve sastoji elektroenergetsko postrojenje te iz prve ruke doznati što je potrebno da jedan vjetropark funkcionira kako treba.

Tom su prilikom imali priliku vidjeti energetski transformator, mjerne transformatore, sabirnice, rastavljače, prekidače te unutrašnjost trafostanice gdje je kontrolna soba za nadzor postrojenja i komunikaciju s dispečerskim centrom HOPS-a u Zagrebu.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Posjetite nas na Smotri Sveučilišta u...

Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku predstavit će se na Smotri Sveučilišta u Zagrebu koja se održava od 25. do 27. studenoga 2021. godine.

Sve što želite doznati o našem studiju možete saznati izravno u razgovoru s našim sadašnjim i bivšim studentima u petak, 26. studenoga u 12 sati!

Družimo se online putem MS Teamsa, a izravan prijenos možete pratiti i na YouTube kanalu FER-a.

Uključite se u program Dana otvorenih prozora FER-a, gdje vas čeka mnoštvo dodatnog sadržaja i brojne nagrade!

Autor: Petra Škaberna Blažević
Održan Uvodni sat za sedmu generaciju...

Uvodni sat za sedmu generaciju brucoša Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, odvio se 4. listopada 2021. godine u Velikoj dvorani Studija. Tom su prilikom studente pozdravili voditelj studija prof. dr. sc. Marko Delimar i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.

Gradska se uprava već niz godina snažno zalaže za razvoj visokoga školstva u Šibeniku, a upravo ovaj Studij od samih početaka predstavlja važan korak u tom nastojanju. Dodatno, prema "Izboru najboljih gradova za 2021." Šibenik je i ove godine svrstan u top pet gradova za obrazovanje i mlade. "Grad Šibenik namjerava i nadalje pratiti Studij u svim njegovim potrebama te istodobno razvijati nove studijske programe s ciljem osnivanja Sveučilišta u Šibeniku", istaknuo je gradonačelnik Željko Burić na Uvodnom satu.

Studij je i ove godine započela grupa mladih perspektivnih ljudi koji će se idućih nekoliko godina obrazovati i pripremati da preuzmu važnu ulogu u našem društvu. Oni će biti generator promjena koje će se ogledati u razvoju, implementaciji i promicanju obnovljivih izvora energije i održivog razvoja.

Veselimo se što novu akademsku godinu započinjemo s potpuno kontaktnom nastavom i što smo dvorane Studija napuniti novom energijom i svježim radnim entuzijazmom naših dragih studenata! Želimo svima puno sreće i nemojte zaboraviti da smo vam uvijek na raspolaganju za sva vaša pitanja i nedoumice!

Autor: Petra Škaberna Blažević
Konferencija Podržimo održivo_2021 u...

Konferencija Podržimo održivo_2021, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, ugostit će najveća imena održivog razvoja koji će svoja predavanja usmjeriti na ideje o izgradnji boljih rješenja, boljih navika i boljega svijeta.

Jedan od govornika na konferenciji bit će voditelj Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, prof. dr. sc. Marko Delimar, a raspravi na temu kreiranja održivih zajednica i gradova te promicanja održivosti kroz edukacijski sustav, iz studentske će perspektive pridonijeti studentica 3. godine Studija, Dijana Mijalica.

Konferencija će se održati 16. i 17. rujna 2021. godine u Šibeniku, u Kući umjetnosti Arsen, a događaj će biti moguće pratiti i online (poveznica za prijavu nalazi se ovdje).

Autor: Petra Škaberna Blažević
Prijavi se za European Green...

S ciljem educiranja mladih o važnosti aktivizma, održivog razvoja i prevencije posljedica klimatskih promjena, Green European Foundation u suradnji s udrugom Forum za održivi razvoj Zeleni prozor već petu godinu zaredom organizira projekt European Green Activists Training.

Projekt se sastoji od četiri nacionalna treninga i jednog studijskog posjeta institucijama Europske unije u Bruxellesu:

 1. Prvi nacionalni trening (Dom Crvenog križa na Sljemenu)  – 18. - 19. rujna 2021.
 2. Drugi nacionalni trening (Dom Crvenog križa na Sljemenu) - 2. - 3. listopada 2021.
 3. Drugi nacionalni trening (Dom Crvenog križa na Sljemenu) – 27. - 28. studenoga 2021.
 4. Treći nacionalni trening (Dom Crvenog križa na Sljemenu) – 18. - 19. prosinca 2021.
 5. Studijski posjet Bruxellesu – kraj veljače ili početak ožujka 2022. godine (točan datum u najavi)

Sudionici projekta obvezni su sudjelovati na sastancima i svim nacionalnim treninzima, kao i na studijskom putovanju u Bruxelles.

Za sudjelovanje u projektu mogu se prijaviti osobe iz Hrvatske u starosti od 18 do 25 godina. Posebno se potiču prijave onih koji nemaju dosadašnjeg iskustva u spomenutim područjima. Nakon selekcijskog procesa, odabire se 20 sudionika projekta.

Prijave su otvorene do 8. rujna 2021. godine, a svi zainteresirani mogu se prijaviti preko online obrasca.

Za sva dodatna pitanja, moguće je kontaktirati organizatore preko e-mail adrese info@zeleniprozor.hr.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Brucoši, dobro nam došli!

Čestitamo svim novim studenticama i studentima koji su u srpanjskom razredbenom roku upisali Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku!

Time ste se pridružili zajednici mladih ljudi koji će se u idućim godinama pripremati za najtraženije poslove na tržištu rada koji osiguravaju bolju budućnost za sve nas te su u potpunosti u skladu s #NextGenerationEU i #EUGreenDeal.

Za rujanski razredbeni rok preostalo je 30-ak slobodnih mjesta, a svi detalji o upisu u tom roku bit će objavljeni na adresi www.postani-student.hr.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Promovirano 27 inženjerki i inženjera...

U predivnom ambijentu šibenske Tvrđave Barone, u subotu, 3. srpnja 2021. godine održana je svečana promocija treće generacije inženjera prvostupnika energetskih tehnologija. Na svečanosti je promovirano 27 inženjerki i inženjera, mladih talentiranih stručnjaka "bolje budućnosti" koji su završili šibenski Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu.

Domaćin ove svečanosti bio je gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, a povjerenstvo za promociju činili su rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, dekan FER-a prof. dr. sc. Gordan Gledec, dekan FSB-a prof. dr. sc. Dubravko Majetić i voditelj Studija prof. dr. sc. Marko Delimar. Čestitkama i prigodnim riječima okupljenima se obratio i župan Marko Jelić, a svečanost je dodatno oplemenila klapa Bunari koja je, između ostalog, izvela akademsku himnu Gaudeamus Igitur.

Nakon svečanog polaganja prisege diploma je uručena 27 sveučilišnih prvostupnika inženjera energetskih tehnologija, a u ime promovenata skupu se obratila Tea Marić.

Galerija fotografija dostupna je na Facebook profilu Studija, a ovdje pogledajte snimku svečane promocije.

Čestitamo našim promoventima i sretno!

Autor: Petra Škaberna Blažević
Svečana promocija treće generacije...

Svečana promocija treće generacije inženjera prvostupnika energetskih tehnologija koji su završili sveučilišni preddiplomski Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora održat će se u subotu, 3. srpnja 2021. godine, s početkom u 19.00 sati u tvrđavi Barone u Šibeniku. Domaćin ove svečanosti gradonačelnik je grada Šibenika g. Željko Burić, a povjerenstvo za promociju čine rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, dekan FER-a prof. dr. sc. Gordan Gledec, dekan FSB-a prof. dr. sc. Dubravko Majetić i voditelj Studija prof. dr. sc. Marko Delimar.

Promovirat ćemo 27 kolegica i kolega koji su studij završili prošle akademske godine, a čija je promocija zbog pandemije nekoliko puta odgađana. Ovi mladi inženjeri "bolje budućnosti" zaposleni su na inovativnim poslovima povezanim s održivom ("zelenom") energijom ili su nastavili studirati na diplomskim studijima na sveučilištima od Aalborga do Zagreba. Neki od njih poslali su poruke budućim generacijama koje možete vidjeti na našim profilima na Facebooku i Instagramu.

Nadopuna: pogledajte nekoliko fotografija sa svečane promocije na našoj Facebook stranici.

Autor: Marko Delimar

Istraživačka grupa sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji (SAD) nedavno je objavila studiju o znanstvenoj citiranosti koja rangira oko 160 000 najcitiranijih svjetskih znanstvenika u svim disciplinama. Rad je u cijelosti dostupan ovdje. Studija je objavila dvije liste, listu najutjecajnijih znanstvenika za cjelokupnu znanstvenu karijeru i listu najutjecajnijih znanstvenika za 2019. godinu.

Među najutjecajnijim znanstvenicima na svijetu u području "Energy", nalaze se dva nastavnika Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku. Prof. dr. sc. Neven Duić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje uvršten je na obje liste, dok je izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva uvršten u listu najutjecajnijih znanstvenika za 2019. godinu.

Na listi najcitiranijih znanstvenika na svijetu, u svim disciplinama, nalazi se ukupno 47 hrvatskih znanstvenika. Studija je koristila podatke iz Scopus baze koja mjeri utjecaj znanstvenika do kraja 2019. godine. Studija koja klasificira znanstvenike u 22 polja i 176 grana analizirala je citate u periodu od 1996. do 2019. godine i temeljena je na složenom modelu koji koristi šest standardiziranih metrika znanstvene produktivnosti.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Doc. dr. sc. Ankica Kovač: Hrvatska...

Naša nastavnica, doc. dr. sc. Ankica Kovač, s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, vodeća stručnjakinja u Hrvatskoj za područje vodika i vodikovih energetskih tehnika, sudjeluje u izradi Hrvatske strategije za vodik te smatra da Hrvatska u vodikovom energetskom gospodarstvu može pronaći svoje mjesto u sva četiri područja vodikove tehnologije, dakle od proizvodnje, preko pohrane do transporta i korištenja zelenog vodika.

"Sada imamo izvanrednu priliku za stvaranjem hrvatskog vodikovog brenda i jedino što u ovom trenutku moramo jest biti odvažni, usuditi se zaploviti ovim, za hrvatske tvrtke, pomalo nepoznatim vodama i rezultat neće izostati. Dakle, vodik i gorivni članci imaju veliki potencijal u energetskoj tranziciji u sektoru prometa. No, s obzirom na ogromne subvencije u vodikovu tehnologiju kao i na potrebu eliminiranja štetnih emisija stakleničkih plinova gotovo u potpunosti do 2050. godine (EU Green New Deal), svjedočimo ubrzanju uvođenja vodikovih vozila u promet", ističe Ankica Kovač u članku portala Energetika-net.com, koji je u cijelosti dostupan ovdje.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Poziv na konferenciju "eBUS 2021...

Studentska udruga SUPEUS, 15. travnja 2021. godine, organizira stručnu online konferenciju "eBUS 2021 – Budućnost ugodnog stanovanja" namijenjenu studentima i svima koje zanima edukacija o aktualnostima iz svijeta energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i održive gradnje.

Na konferenciji će predavači iz struke predstaviti aktualne inovacije u području tehnologije, energetike, energetske učinkovitosti i financiranja projekata. Tijekom trosatne konferencije svi sudionici dobit će najrelevantnije informacije o trendovima i problemima unutar šest tema.

Ovogodišnja, 10. po redu eBUS konferencija, moći će se pratiti na You Tube i Facebook profilu Udruge.

Više informacija o radu Udruge možete pronaći na službenoj stranici i društvenim mrežama, a dodatne informacije o ovogodišnjoj konferenciji na službenoj web stranici projekta: https://bus.supeus.hr/ i Facebook događaju https://fb.me/e/1f4hU1VN3.

Autor: Petra Škaberna Blažević

Uskoro započinje upis sedme generacije studenata na Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku. Izuzetno nas veseli podatak da je naš mladi studij dosad okupio studente iz 80 srednjih škola smještenih u više od 30 gradova!

Na našim društvenim profilima - Facebooku i Instagramu - možete pogledati njihove poruke budućim generacijama.

 

Autor: Vlatka Tomić
Obavijest za brucoše

Uvodni sat, odnosno orijentacija za nove studente, održat će se u petak 25. rujna s početkom u 10 sati putem platforme MS Teams

Pozivnicu za prisustvovanje dobit ćete na svoj službeni mail (@unizg.hr) kao i na mail koji ste koristili za Nacionalni informacijski sustav prijave na visoka učilišta. Ako pozivnicu ne dobijete do 23. rujna, javite nam se na sibenik@unizg.hr. Također vas molimo da pratiti i sve obavijesti za studente

Nastava za brucoše počinje u ponedjeljak 28. rujna 2020. godine u prostorima Studija.

Prvi tjedan nastave imat ćete tri predmeta: ponedjeljkom i utorkom Fiziku, srijedom Vještine AutoCad, a četvrtom i petkom Matematiku 1. Točan raspored objavit ćemo po završetku upisa do 23. rujna 2020. godine. Raspored koji se trenutačno nalazi u kalendaru privremen je i moguće je da će se mijenjati s obzirom na broj upisanih studenata.

Molimo vas da svi prisustvujete Uvodnom satu jer ćete čuti puno korisnih i praktičnih informacija, a ujedno i isprobati platformu putem koje će se odvijati dio predavanja iz nekih predmeta.

Molimo vas da ste cijelo vrijeme boravka u Studiju pridržavate svih epidemioloških mjera. Molimo da u prostore Studija ulazite samo onda kada je to nužno zbog nastave i ispita te da se u prostorima i u neposrednoj blizini Studija ne zadržavate kada to nije nužno. U prostorima Studija uvijek nosite zaštitnu masku, a preporučujemo vam da uvijek sa sobom imate i džepno dezinfekcijsko sredstvo. Uvijek držite što je mogući veći razmak između vas i drugih ljudi čak i kada i vi i oni nose zaštitne maske. Pazite kod prolaska hodnicima te prilikom ulaska i izlaska iz prostorija da i u tim trenucima držite razmak.

Pazite na sebe i svoje bližnje. Odgovornim ponašanjem postići ćemo smanjenje širenja zaraze i ubrzati povratak u normalan život.

Za sva dodatna pitanja javite nam se na mail adresu sibenik@unizg.hr.

Autor: Ana Filipović
Planovi za izvođenje nove akademske...

Nastava u novoj akademskoj godini započet će u ponedjeljak 28. rujna 2020. godine.

Akademski kalendar dostupan je na naslovnici. Zbog epidemioloških ograničenja, nastava će se u održavati u hibridnom modelu – uživo u prostorima Studija te djelomično kao beskontaktna nastava. Bez obzira na oblik izvođenja nastave, sva nastava će se odvijati uživo i u stvarnom vremenu. Detaljne informacije o rasporedu sati te načinu održavanja svakog sata nastave studenti će dobiti kada završe upisi i kada ćemo znati točan broj studenata na svakom predmetu.

Novoupisanim studentima prve godine studija nastava će započeti u ponedjeljak 28. rujna ujutro s predmetom Fizika u Velikoj dvorani. Svi studenti više detalja oko početka nastave mogu pogledati na obavijestima studentima.

Autor: Ana Filipović
Upisujemo šestu generaciju studenata

Na naš studij možete se prijaviti preko nacionalnog informacijskog sustava za prijavu na visoka učilišta http://www.postani-student.hr/. Dodatne informacije o uvjetima upisa, brošure o studiju te osnovne informacije o nastavku školovanja i potrebama tržišta rada možete pročitati na našim stranicama https://sibenik.unizg.hr/upis gdje također možete pogledati i kratki promotivni film ili preuzeti Vodič za studente. Ne zaboravite posjetiti i našu Facebook stranicu gdje možete pogledati nekoliko galerija slika te saznati više o našim studentima i nastavnicima. Za sva pitanja stojimo vam na raspolaganju – javite nam se na sibenik@unizg.hr!

Autor: Marko Delimar
Studenti posjetili VE Danilo

U okviru kolegija Vjetroelektrane, studenti Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku su u ponedjaljak 27. siječnja 2020. godine posjetili Vjetroelektranu Danilo (TS 30/110 kV Velika Glava).

Voditelj službe upravljanja i održavanja VE Danilo gospodin Josip Živković, dipl. ing. je studentima prikazao i detaljno objasnio sve sustave u TS 30/110 kV (visokonaponsko postrojenje, srednjenaponsko postrojenje, sekundarne sustave za zaštitu, nadzor, upravljanje i mjerenje) te rad vjetroagregata. Na sva studentska pitanja dao je kompetentne odgovore. Zahvaljujemo gospodinu Živkoviću što nam je omogućio ovaj posjet.

Autor: Marko Delimar
Svečana promocija druge generacije...

Svečana promocija druge generacije inženjera prvostupnika energetskih tehnologija koji su završili sveučilišni preddiplomski Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora održat će se u subotu, 19. listopada 2019. godine, u 12.00 sati, u Velikoj dvorani Studija, Velimira Škorpika 6, 22000 Šibenik.

Autor: Marko Delimar

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku poziva građane na podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije – serijom slika o potencijalnom izgledu nekih od karakterističnih krajobraznih motiva Hrvatske.

Postanite i vi aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka i preuzmite odgovornost za očuvanje planeta.

Autor: Marko Delimar
Vodič za studente

Dragi maturanti i svi koji trenutačno birate studijske programe koje želite upisati,

na Danu otvorenih vrata predstavili smo Vodič za studente za akademsku godinu 2019./2020. Nadamo se da ćete u ovoj knjižici pronaći sve što vas zanima o Studiju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku. Svakako nas kontaktirajte ako imate bilo kakva dodatna pitanja ili komentar.

Vodič za studente možete preuzeti na stranici https://sibenik.unizg.hr/upis/brosure ili direktno na ovom linku.

Autor: Marko Delimar
Posjet veleposlanika Kraljevine...

U utorak, 30. travnja 2019. godine, Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku posjetio je veleposlanik Kraljevine Danske, Nj. E. g. Christian Thorning. Nakon obilaska studija, točno u podne obratio se studentima i medijima vrlo srdačnim i ohrabrujućim riječima. Studentima je čestitao što su za svoj studij izabrali područje koje je od izuzetnog značaja za kvalitetniji život na Zemlji, poručio im je da "studiraju budućnost" te da je njihova struka izuzetno tražena u cijelom svijetu. Govorio je i o Danskim planovima i motivaciji za povećanjem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora te potpunom ukidanju proizvodnje energije iz fosilnih goriva u bliskoj budućnosti. Studente je pozdravio i gradonačelnik Grada Šibenika g. Željko Burić te im prenio planove Grada Šibenika za poboljšanje studentskog života i izgradnju studentske infrastrukture u gradu.

Danska je jedna od vodećih zemalja u svijetu u udjelu obnovljivih izvora u proizvodnji energije, pogotovu u udjelu proizvodnje električne energije iz vjetra.

Više o ovom događaju pročitajte na Šibenskom portalu, a nekoliko slika pogledajte na stranicama Grada Šibenika.

Autor: Marko Delimar
Dan otvorenih vrata Studija...

Dan otvorenih vrata Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku održat će se u četvrtak, 9. svibnja 2019. godine s početkom u 12 sati u prostorima Studija u ulici Velimira Škorpika 6 u Šibeniku.

U tijeku je upis pete generacije studenata na ovom iznimno aktualnom, atraktivnom, zanimljivom i praktično orijentiranom trogodišnjem sveučilišnom preddiplomskom dislociranom studiju Sveučilišta u Zagrebu na kojemu nastavu izvode nastavnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER-a) te Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB-a).

Vrata Studija će biti "otvorena" u 12:00 sati. Prisutne će pozdraviti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, dekan FER-a prof. dr. sc. Gordan Gledec i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić. Voditelj studija prof. dr. sc. Marko Delimar posjetiteljima će predstaviti Studij. Organizirat ćemo obilazak prostorija studija uz razgovor sa studentima i nastavnicima. Posjetitelji će moći poslušati i kratko popularno predavanje o Šibeniku kao jednom od prvih gradova u svijetu s elektroenergetskim sustavom zasnovanim na obnovljivim izvorima energije. Posjetitelji će studente moći pitati praktične savjete o uštedama i povećanju energetske učinkovitosti svojih domova te kvalitetnijem životu u svojoj lokalnoj zajednici.

 

Autor: Marko Delimar
Svečana promocija prve generacije...

Svečana promocija prve generacije prvostupnika inženjera koji su završili Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku Sveučilišta u Zagrebu održana je u subotu, 17. studenoga 2018. godine.

Promociju je vodio rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, a u povjerenstvu za promociju su bili i dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc. Dubravko Majetić, te voditelj Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku prof. dr. sc. Marko Delimar.

Kratki video zapis s promocije pogledajte na našoj Facebook stranici, a galeriju slika s promocije pogledajte ovdje.

Autor: Marko Delimar
Posjet Predsjednice Republike...

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović od 17. do 19. travnja 2018. godine privremeno je svoj Ured preselila u Šibensko-kninsku županiju. Prvoga dana posjetila je Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku, gdje se susrela sa studentima i nastavnicima, kao i predstavnicima Veleučilišta u Šibeniku i Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu.

Uz Predsjednicu, Studij su posjetili i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk te gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić sa suradnicima. Kratke pozdrave Predsjednici i okupljenim posjetiteljima uputili su voditelj Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku Marko Delimar, dekanica Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu Lovorka Blažević, dekan Veleučilišta u Šibeniku Ivan Malenica i student treće godine Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku Luka Budin.

Predsjednica Grabar Kitarović je govorila o važnosti novih studija i novih tehnologija te snažno istakla potrebu stvaranja povoljnih uvjeta za školovanje i zapošljavanje mladih. Nekoliko slika s ovog susreta pogledajte na našoj galeriji na Facebooku.

Autor: Marko Delimar
Student FER-a i student Studija u...

U organizaciji tvrtke mStart u ožujku je predstavljen natječaj "Inovacijom do poslovne prilike" za akademsku godinu 2016./2017.
Studenti su trebali ponuditi tehnološko rješenje iz područja poslovnih procesa, elektroničkog poslovanja, organizacije, marketinga, unaprjeđenja usluga i robotizirane proizvodnje kao odgovor na postavljene stvarne izazove u poslovanju Agrokora i to na način kako je određeno u uvjetima natječaja.

Na izazov "Energetska učinkovitost proizvodnog pogona Zvijezda" odgovorio je student FER-a Filip Šaina izradom web aplikacije "Arthur" i osvojio prvo mjesto.

Na isti izazov odgovorio je i student dislociranog preddiplomskog sveučilišnog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku Luka Budin izradom prediktivne analize potrošnje na osnovu povijesnih mjerenih i meteoroloških podataka i osvojio drugo mjesto.

Čestitamo našim studentima!
 

Autor: Ana Filipović
Upis na diplomske studije

Vijeće Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) na svojoj 667. redovitoj sjednici održanoj dana 26. travnja 2017 godine, jednoglasno je donijelo odluku o upisima na diplomske studije na FER-u, koja se odnosi na dislocirani preddiplomski sveučilišni Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku, a stupa na snagu tijekom akademske godine 2018./2019.

Prema toj odluci, sveučilišni/e prvostupnici/e inženjeri/inženjerke energetskih tehnologija Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku imati će pravo upisa na diplomske studije na FER-u po istim uvjetima kao i sveučilišni/e prvostupnici/e preddiplomskih studija s FER-a.

Autor: Ana Filipović

U  prepunoj Gradskoj vijećnici Grada Šibenika, danas je održan gospodarsko - znanstveni skup pod nazivom ‘Šibenik kao model energetske budućnosti Hrvatske’, koji je povodom osnutka prvog šibenskog sveučilišnog studija Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, organizirao Grad Šibenik u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER), Fakultetom strojarstva i brodogradnje (FSB), Šibensko-kninskom županijom i Hrvatskom gospodarskom komorom.

Preko 50 predstavnika tvrtki sa šibensko-kninskog područja, te izaslanici lokalnih samouprava sudjelovali su na današnjem skupu kako bi iz prve ruke, od predstavnika znanstvene zajednice čuli sve o programu budućeg šibenskog sveučilišnog studija Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, kako bi se upoznali s kvalifikacijama diplomanata kao i praktičnom primjenom znanja studenata/diplomanata u njihovo poslovanje, ali i kako bi se uputili u dugoročne koristi od njihovog zapošljavanja, odnosno primjene principa energetske učinkovitosti/obnovljivih izvora u gospodarstvu i javnom sektoru.

Autor: Vlatka Tomić
Skup 'Šibenik kao model...

U povodu osnutka prvoga šibenskoga sveučilišnoga Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora 15. lipnja 2015. u prepunoj Gradskoj vijećnici Grada Šibenika održan je gospodarsko-znanstveni skup pod nazivom Šibenik kao model energetske budućnosti Hrvatske. Skup je organizirao Grad Šibenik u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu,Fakultetom elektrotehnike i računarstvaFakultetom strojarstva i brodogradnjeŠibensko-kninskom županijom i Hrvatskom gospodarskom komorom.

Predstavnici znanstvene zajednice predstavili su program budućega sveučilišnoga Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu, koji će u akademskoj godini 2015./2016. primiti prve studente, a s ciljem upoznavanja sudionika s kvalifikacijama diplomanata i s praktičnom primjenom znanja studenata/diplomanata u njihovo poslovanje. Cilj je ostvariti suradnju s vodećim stručnjacima u gospodarstvu i javnoj upravi koji praktična iskustva mogu prenijeti polaznicima studija te pripremiti polaznike za zahtjevne inženjerske zadatke u području uporabe obnovljivih izvora energije i poboljšanja energetske učinkovitosti u sektorima neposredne potrošnje energije.

[Izvor: Sveučilište u Zagrebu | Šibenik.hr]

 

Autor: Vlatka Paunović
Studij privlačan i mladima, ali i...

Šibenski studij privlačan je i zbog objektivne potrebe za kadrovima koji će raspolagati znanjima s područja energetike. Fakulteti koji pripadaju tehničkom području općenito imaju izvrsnu suradnju s privredom jer tu tradiciju njeguju već desetljećima. “U posljednje vrijeme s našim partnerima iz gospodarstva zajednički provodimo čak i europske istraživačke projekte, čime se jasno vidi da je privreda prepoznala korist našega istraživačkom rada. Sve to utječe i na zapošljivost studenata koji završe naše fakultete. Dodatno, privreda prepoznaje kvalitetu znanja i vještina studenata koji diplomiraju na FER-u i FSB-u pa je i to dodatni razlog zbog kojega naša diploma ima određenu ‘težinu’, koja budućim poslodavcima olakšava izbor najboljih kandidata za zaposlenje. Na koji su način naši studenti stekli takva kvalitetna znanja i vještine? Pa upravo kroz našu infrastrukturu, laboratorije, ali prije svega zbog toga što imamo vrlo kvalitetne predavače/nastavnike”, napominje Grgić.

Upravo će to, nastavlja, Šibenik dobiti novim Studijem energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora – najbolju infrastrukturu/laboratorije i prostor osigurat će Grad Šibenik, dok će upravo nastavnici dvaju fakulteta, FER-a i FSB-a predavati skorašnjim prvim brucošima Studija u Šibeniku. “Nadamo se da će potencijal u prvim mladim prvostupnicima inženjerima, koji će za tri ili četiri godine završiti Studij u Šibeniku, prepoznati i privreda koja djeluje u gradu Šibeniku odnosno u Šibensko-kninskoj županiji”, zaključuje dekan.

Autor: Vlatka Paunović
Tehničke znanosti - sve više...

Dosad su tehnički studiji više privlačili interes muškaraca nego žena, no to se u posljednje vrijeme promijenilo. Prema kazivanju prof. dr. sc Mislava Grgića, dekana Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, interes žena za tehničke znanosti sve više raste. Na FER-u se, ističe Grgić, u posljednjih nekoliko godina, uočava blagi porast interesa žena za upisom fakultetskog preddiplomskog studija.

“Broj studentica koje upisuju dodiplomski/preddiplomski studij FER-a od 1990. godine do danas iznosi oko 15 posto. U posljednjih nekoliko godina taj se postotak lagano približava prema 20 posto. Što se tiče asistenata i znanstvenih novaka regrutiranih iz redova najboljih diplomiranih inženjera ili magistara inženjera, a koji su zaposleni na FER-u, među njima imamo 23 posto žena. Vjerujem da nije potrebno posebno napominjati da studentice, u prosjeku, nešto brže završavaju studij, a pri tome ga završavaju i s nešto višom prosječnom ocjenom od svojih muških kolega”, napominje dekan Grgić.

Autor: Vlatka Paunović
Snimljen promotivni film

Prvi promotivni film studija, dostupan je na adresi: 
http://www.youtube.com/watch?v=aCgKgZYckdI .

Video donosi sve osnovne informacije o šibenskom sveučilišnom studiju koji će prve studente upisati ove jeseni.

O studiju govore redom:

 • prof.dr.sc. Nedjeljko Perić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva od 2010. do 2014. godine
 • prof.dr.sc. Mislav Grgić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva
 • prof.dr.sc. Zvonimir Guzović, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje
 • prof.dr.sc. Ivan Juraga,  dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje od 2010. do 2014. godine
 • prof. Zvonko Pešić, inicijator ideje studija energetike
 • dr. Željko Burić, gradonačelnik Šibenika
 • Lucija Orlović, maturantica koja je odabrala studij energetike među svoje opcije
 • Josipa Rak, maturantica koja je odabrala studij energetike kao svoj prvi izbor
 • Ana Majetić, članica uprave DOK-ing
 • Goran Marković, razvojni inženjer u DOK-ingu
Autor: Vlatka Paunović
Svečana promocija pete generacije...

Svečana promocija pete generacije inženjera prvostupnika energetskih tehnologija koji su završili sveučilišni prijediplomski Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora održat će se u subotu, 10. prosinca 2022. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, s početkom u 12.00 sati.

Domaćin ove svečanosti gradonačelnik je Grada Šibenika g. Željko Burić, a povjerenstvo za promociju čine rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan FSB-a prof. dr. sc. Zdenko Tonković i voditelj Studija prof. dr. sc. Marko Delimar.

Pozivamo obitelj i prijatelje naših prvostupnika te sve naše aktualne i bivše studente da svojim prisustvom uveličaju slavlje svojih kolegica i kolega. Veselimo se vašem dolasku!

Autor: Petra Škaberna Blažević
Svečana promocija četvrte generacije...

Svečana promocija četvrte generacije inženjera prvostupnika energetskih tehnologija koji su završili sveučilišni preddiplomski Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora održat će se u subotu, 7. svibnja 2022. godine, s početkom u 11.00 sati u multimedijalnoj dvorani Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova "Civitas Sacra" u palači Galbiani (Ulica kralja Tomislava 10) u Šibeniku. 

Domaćin ove svečanosti gradonačelnik je grada Šibenika g. Željko Burić, a povjerenstvo za promociju čine rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, dekan FER-a prof. dr. sc. Gordan Gledec, dekan FSB-a prof. dr. sc. Dubravko Majetić i voditelj Studija prof. dr. sc. Marko Delimar.

Za više informacija o našim mladim inženjerima bolje budućnosti pratite naše profile na Facebooku i Instagramu.

Autor: Marko Delimar