Skup 'Šibenik kao model...

U povodu osnutka prvoga šibenskoga sveučilišnoga Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora 15. lipnja 2015. u prepunoj Gradskoj vijećnici Grada Šibenika održan je gospodarsko-znanstveni skup pod nazivom Šibenik kao model energetske budućnosti Hrvatske. Skup je organizirao Grad Šibenik u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu,Fakultetom elektrotehnike i računarstvaFakultetom strojarstva i brodogradnjeŠibensko-kninskom županijom i Hrvatskom gospodarskom komorom.

Predstavnici znanstvene zajednice predstavili su program budućega sveučilišnoga Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu, koji će u akademskoj godini 2015./2016. primiti prve studente, a s ciljem upoznavanja sudionika s kvalifikacijama diplomanata i s praktičnom primjenom znanja studenata/diplomanata u njihovo poslovanje. Cilj je ostvariti suradnju s vodećim stručnjacima u gospodarstvu i javnoj upravi koji praktična iskustva mogu prenijeti polaznicima studija te pripremiti polaznike za zahtjevne inženjerske zadatke u području uporabe obnovljivih izvora energije i poboljšanja energetske učinkovitosti u sektorima neposredne potrošnje energije.

[Izvor: Sveučilište u Zagrebu | Šibenik.hr]

 

Okupljene je pozdravio šibenski gradonačelnik Željko Burić te zamjenik župana Šibensko-kninske županije Zoran Smolić koji je izrazio bezuvjetnu potporu Šibensko-kninske županije prvom sveučilišnom studiju u Šibeniku. Prof. dr. sc. Ante Čović, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, istaknuo je kako je dislocirani studij pokrenut zahvaljujući inovativnosti i spretnosti Grada Šibenika. "Ovim Šibenik postaje sveučilišni grad i tematski zalazi u jednu svjetsku temu o kojoj ovisi opstanak čovječanstva – obnovljive izvore energije. Ovdje više nije riječ o regionalnom i županijskom projektu, već je Šibenik dobio priliku da se bavi nečim globalnim", istaknuo je prorektor Čović.

Prof. dr. sc. Zvonimir Guzović, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje, i prof. dr. sc. Mislav Grgić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, predstavili su strategije razvoja svojih fakulteta kojima je obuhvaćen i razvoj obnovljivih izvora energije. Dekan Guzović u svom je izlaganju izrazio nadu kako će se trend povećanja zanimanja studenata za tehničke studije preslikati i na Šibenik i šibenski studij. Dekan Grgić, iznoseći tehničke podatke o studiju, istaknuo je kako je već pokrenuta službena mrežna stranica studija na kojoj se nalaze sve bitne informacije.

Bivši dekani spomenutih fakulteta prof. dr. sc. Ivan Juraga i prof. dr. sc. Nedjeljko Perić iznijeli su kronologiju svih bitnih događanja od ideje do realizacije studija Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, u kojoj su sudjelovali od prvoga dana. Istaknuli su kako je iza njih jedan opsežan posao te kako je važno da do listopada ove godine budu gotovi radovi na laboratorijima jer bez njih studij ne može funkcionirati. Također, prema njihovim riječima, bitno je uspostaviti intenzivnu interakciju s poduzetnicima i lokalnom upravom jer svrha fakulteta nije samo da studenti nešto nauče nego i da pronađu zaposlenje u sektorima viših tehnologija te postanu istraživači, ispitivači, projektanti…

Idejni pokretač studija energetike Zvonko Pešić prisjetio se kako je njegova vizija bila Šibenik pozicionirati kao vodeći regionalni centar izvrsnosti u području energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije te upravljanja prirodom i okolišem. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Šibenik Ivan Soža podsjetio je gospodarstvenike okupljene u Gradskoj vijećnici kako ne smiju propustiti šansu da se uključe u projekt studija energetike: "Ovu šansu gospodarstvenici moraju iskoristiti u punom obimu, ne smiju propustiti šansu uspostave održive proizvodnje, a time i održivog gospodarstva kroz zapošljavanje mladih stručnjaka."

Na skupu su riječ imali i poslodavci te vrsni gospodarstvenici koji su spremni stipendirati prve studente. Gospodarsko-znanstveni skup zatvorio je dr. sc. Neven Cukrov, viši znanstveni suradnik Instituta Ruđer Bošković, koji je izrazio potporu studiju energetike, ali i svim budućim šibenskim programima.

Autor: Vlatka Paunović
Popis obavijesti