Promovirana peta generacija...

Svečana promocija pete generacije inženjera prvostupnika energetskih tehnologija sveučilišnog prijediplomskog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu, održana je u subotu, 10. prosinca 2022. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

Svečanosti koju je vodio rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić prisustvovali su članovi povjerenstva za promociju dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan FSB-a prof. dr. sc. Zdenko Tonković i voditelj Studija prof. dr. sc. Marko Delimar te zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Danijel Mileta.

Fotografije s promocije dostupne su u FER-ovoj galeriji ovdje.

Više informacija nalazi se u nastavku obavijesti.

"Područje energetike je izuzetno propulzivno i aktualno, a program Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora potpuno je u skladu sa zelenom tranzicijom, odnosno tranzicijom energetskog sektora, nužnima za otpornost zemlje. Bivši studenti ovoga studija već rade na poslovima važnim za izgradnju bolje budućnosti, od dizajna i izgradnje obnovljivih izvora energije, do rada na velikim europskim projektima zaustavljanja klimatskih promjena. Komplementarnost stručnih znanja koje nastavnici FER-a i FSB-a prenose studentima čine ovaj studij u Šibeniku jedinstvenim u Hrvatskoj. Čestitka od srca  svim prvostupnicima!", poručio je dekan Bilas u povodu promocije.

Ovaj trogodišnji studij jedini je sveučilišni studij u Šibensko-kninskoj županiji. U sklopu programa, studentima se pružaju specifične kvalifikacije i znanja iz energetike, elektrotehnike i strojarstva, na podlogama iz prirodoslovlja i proširenim znanjima iz zaštite okoliša, utjecaja na klimu te ekonomskih i pravnih aspekta modernih energetskih tehnologija.

Prvostupnici inženjeri se nakon završetka studija mogu zaposliti na raznim poslovima povezanima s održivom, odnosno "zelenom" energetikom, čije mogućnosti uključuju projektiranje i programiranje solarnih elektrana, vjetroelektrana, rješavanje problema skladištenja energije i slično. U skladu s #NextGenerationEU i #EUGreenDeal, u Hrvatskoj, ali i u cijeloj Europi otvara se velik broj inovativnih i dobro plaćenih radnih mjesta, a prema izvješću Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, broj zaposlenih u ovom sektoru do 2050. godine mogao bi narasti na čak 43 milijuna.

Studenti koji pak žele nastaviti školovanje mogu upisati brojne diplomske studije uključujući i diplomske studije na FER-u i FSB-u koje upisuju pod istim uvjetima kao i studenti koji su preddiplomski studij završili u Zagrebu. Studij se izvodi u prostoru koji je za potrebe studija pripremio Grad Šibenik, koji je ujedno i povijesna kolijevka modernih elektroenergetskih sustava te je među prvima u svijetu, već 1895. godine, imao svoj višefazni izmjenični elektroenergetski sustav.

Autor: Petra Škaberna Blažević
Popis obavijesti