Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku poziva građane na podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije – serijom slika o potencijalnom izgledu nekih od karakterističnih krajobraznih motiva Hrvatske.

Postanite i vi aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka i preuzmite odgovornost za očuvanje planeta.

 

- - - - - - -

Na današnji dan obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša, prema Programu zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP) usvojenog na konferenciji Ujedinjenih naroda u Stockholmu 1972. godine. Ovogodišnja središnja tema Svjetskog dana zaštite okoliša je zagađenje zraka.

Prema podacima Europske agencije za okoliš, kvaliteta zraka u Europi povećala se u posljednjih nekoliko desetljeća, no još uvijek su tri od četiri Europljana iz urbanih sredina u opasnosti zbog visokih razina zagađenosti. Onečišćenje zraka dovodi se u izravnu vezu s teškim bolestima poput astme i raka pluća, a godišnje oko 400 tisuća ljudi u Europi umire zbog posljedica udisanja zagađenog zraka.

Kvaliteta i (ne)zagađenost zraka usko je povezana s potražnjom za energijom koja je prošle godine na svjetskoj razini porasla za 2,3 posto, što je najbrži tempo rasta ovoga desetljeća, a na to je utjecao globalni gospodarski rast i pojačana potreba za grijanjem i hlađenjem u pojedinim svjetskim regijama.

Iako se proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, pogotovo solarna i energija vjetra, značajno povećava, to ipak nije bilo dovoljno kako bi se podmirila pojačana potražnja za energijom širom svijeta, te se povećala i proizvodnja energije iz fosilnih goriva, a time i štetne emisija pri izgaranju. Kao rezultat toga, globalne emisije ugljikova dioksida (CO2) povezane s energijom porasle su za 1,7 posto u 2018. godini.

Obnovljivi izvori energije znatno pridonose smanjenju emisija štetnih plinova u atmosferi, a očekuje se da se smanjenjem zagađenja zraka bitno smanji i smrtnost svjetskog stanovništva i to, po nekim predviđanjima, za čak 4,6 milijuna preranih smrtnih slučajeva godišnje.

S obzirom na to da stalni porast svjetske populacije za sobom donosi i sve veće potrebe za energijom i čovječanstvo je u kontinuiranoj potrazi za izvorima energije koji bi primjereno pokrili energetske potrebe. Stoga je potrebno potražiti bolje rješenje začaranog kruga globalnog zatopljenja, klimatskih promjena i rasta potrošnje energije, a to su upravo povećanje energetske učinkovitosti i široka primjena energije iz obnovljivih izvora.

U duhu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša i u skladu s ovogodišnjom temom, Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora poziva građane na podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije – i to serijom slika o potencijalnom izgledu nekih od karakterističnih krajobraznih motiva Hrvatske.

Pozivamo građane da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka i preuzmu odgovornost za očuvanje planeta.

Autor: Marko Delimar
Popis obavijesti