Tehničke znanosti - sve više...

Dosad su tehnički studiji više privlačili interes muškaraca nego žena, no to se u posljednje vrijeme promijenilo. Prema kazivanju prof. dr. sc Mislava Grgića, dekana Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, interes žena za tehničke znanosti sve više raste. Na FER-u se, ističe Grgić, u posljednjih nekoliko godina, uočava blagi porast interesa žena za upisom fakultetskog preddiplomskog studija.

“Broj studentica koje upisuju dodiplomski/preddiplomski studij FER-a od 1990. godine do danas iznosi oko 15 posto. U posljednjih nekoliko godina taj se postotak lagano približava prema 20 posto. Što se tiče asistenata i znanstvenih novaka regrutiranih iz redova najboljih diplomiranih inženjera ili magistara inženjera, a koji su zaposleni na FER-u, među njima imamo 23 posto žena. Vjerujem da nije potrebno posebno napominjati da studentice, u prosjeku, nešto brže završavaju studij, a pri tome ga završavaju i s nešto višom prosječnom ocjenom od svojih muških kolega”, napominje dekan Grgić.

Pionirke prvog energetskog studija u Hrvatskoj

U prilog ovoj tezi ide i veliki interes maturantica sa šibenskog područja za šibenski dislocirani preddiplomski Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu koji prve studente prima ove jeseni. Riječ je o politehničkom studiju čiji su osnivači zagrebački FER i FSB, a koji će kroz nastavni program obuhvatiti s jedne strane discipline koje se provode na FER-u, dakle elektrotehniku, računarstvo te informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, po čemu je FER prepoznatljiv i najbolji u Hrvatskoj, a s druge strane kompetencije i ekspertize Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Šibenčanki Josipi Rak, maturantici Gimnazija Antuna Vrančića u Šibeniku, studij energetike prvi je izbor: “Potražnja za energijom u svijetu raste, jednako kao i potražnja za stručnjacima na tom području. Ovaj je studij, stoga, privlačan svim mladim ljudima koje zanima energetika, ali i koji su stekli određene vještine iz matematike i fizike. Osim, toga, poslodavci su počeli iskazivati interes za zapošljavanje takvog kadra.”

Njeno mišljenje dijeli i školska kolegica Lucija Orlović koja će također u srpnju prijaviti upis na studij energetike: “Mislim da nakon ovog studija nikome neće biti problem naći posao. Na faks ću se pokušati upisati upravo zato, jer je riječ o perspektivnom području.”

Autor: Vlatka Paunović
Popis obavijesti