Osnove elektrotehnike

Šifra: 141742
ECTS: 6.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Hrvoje Hegeduš
Izvođači: dr. sc. Ana Drandić , mag. ing. el. techn. inf. - Seminar
dr. sc. Luka Humski , mag. ing. inf. et comm. techn. - Seminar
Frano Škopljanac-Mačina , dipl. ing. - Seminar

dr. sc. Ana Drandić , mag. ing. el. techn. inf. - Predavanja
dr. sc. Luka Humski , mag. ing. inf. et comm. techn. - Predavanja
dr. sc. Branimir Ivšić , dipl. ing. - Predavanja

Frano Škopljanac-Mačina , dipl. ing. - Laboratorijske vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Laboratorijske vježbe 15
Seminar 15
Predavanja 45
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Usvajanje temeljni inženjerskih znanja i vještina potrebnih za analizu i sintezu električkih krugova/mreža, te za razumijevanje osnovnih principa električkih mjerenja, elektronike i električnih strojeva.
Literatura:
  1. Š. Dembitz: Predavanja iz Osnova elektrotehnike, skripta za Studij energetike u Šibeniku, preliminarno izdanje, 2014.
  2. V. Pinter: Osnove elektrotehnike, I i II dio, sedmo izdanje, Tehnička knjiga, Zagreb, 1989.
  3. B. Kuzmanović: Osnove elektrotehnike I i II, Element, Zagreb, 2000. (2002).
  4. E. Šehović, M. Tkalić, I. Felja: Osnove elektrotehnike - zbirka primjera, I dio, peto izdanje, Školska knjiga, Zagreb, 1992.
  5. A. Pavić, I. Felja: Osnove elektrotehnike · Zadaci za vježbu, skripta FER-a, 2013
1. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori
Termini konzultacija:

Obavijesti

Ispitni rok iz Osnova elektrotehnike sastoji se od pismenog i usmenog dijela. Oba dijela ispita bit će održana u četvrtak 16. 2. 2023.

Pismeni dio ispita bit će održan s početkom u 12:30 sati u LAB-O.

Usmeni dio ispita planiran je za popodnevne sate. Točno vrijeme i mjesto održavanja usmenog dijela ispita bit će dogovoreno za vrijeme pismenog dijela ispita.

Autor: Ana Drandić

Rezultati završnog ispita dostupni su na osnove.tel.fer.hr .

Svoj termin usmenog ispita možete vidjeti nakon logiranja i klika na pismeni i usmeni ispit. 
Skupni popis nalazi se na Materijalima pod kategorijom Usmeni ispit.

Autor: Ana Drandić

Svoje pripremne zadatke za 4., 5. i 6. laboratorijsku vježbu možete pregledati nakon prijave na sustav osnove.tel.fer.hr (odaberite Laboratorijske vježbe pa kliknite na unos odgovora za vježbe 4, 5 i 6).

Pripremne zadatke ćete moći rješavati kroz ovaj i sljedeći tjedan - krajnji rok za rješavanje je:
nedjelja, 29. 1. 2023. u 23:59

 

Podsjećamo kako uz unos odgovora kroz sustav osnove.tel.fer.hr trebate do nedjelje, 29. 1. 2023. u 23:59 poslati i svoje postupke rješenja priprema na adresu e-pošte:
frano.skopljanac-macina@fer.hr

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Ispitni rok iz Osnova elektrotehnike sastoji se od pismenog i usmenog dijela. Oba dijela ispita bit će održana u petak 9. rujna 2022.

Pismeni dio ispita bit će održan s početkom u 9 sati u dvorani LAB O.

Usmeni dio ispita planiran je za (po)podnevne sate. Točno vrijeme i mjesto održavanja usmenog dijela ispita bit će dogovoreno za vrijeme pismenog dijela ispita.

Autor: Luka Humski

Ispitni rok iz Osnova elektrotehnike sastoji se od pismenog i usmenog dijela. Oba dijela ispita bit će održana u petak 1. srpnja 2022.

Pismeni dio ispita bit će održan s početkom u 9 sati u dvorani P3.

Usmeni dio ispita planiran je za (po)podnevne sate. Točno vrijeme i mjesto održavanja usmenog dijela ispita bit će dogovoreno za vrijeme pismenog dijela ispita.

Autor: Luka Humski

Izvanredni ispitni rok iz Osnova elektrotehnike održat će se u utorak 5. travnja 2022. s početkom u 14:15 u dvorani LAB-O. Za ispit je potrebno prijaviti se kroz Studomat najkasnije danas, 4. travnja 2022., do 16 sati.

Autor: Luka Humski

Ispitni rok iz Osnova elektrotehnike sastoji se od pismenog i usmenog dijela. Oba dijela ispita bit će održana u petak 18. 2. 2022.

Pismeni dio ispita bit će održan s početkom u 8 sati u dvorani LAB-O.

Usmeni dio ispita planiran je za popodnevne sate. Točno vrijeme i mjesto održavanja usmenog dijela ispita bit će dogovoreno za vrijeme pismenog dijela ispita.

Autor: Luka Humski

Podsjećamo da će se pismeni završni ispit iz OE održati 31.1.2022. u 13:00 prema rasporedu.
 

Usmeni ispit održat će se 31.1.2022. u popodnevnim satima i 1.2.2022. u jutarnjim satima, a točni termini bit će objavljeni nakon rezultata pismenog ispita.

Autor: Ana Drandić

Studenti koji imaju minus iz jedne ili više vježbi (nisu ih uspjeli odraditi uživo u laboratoriju) mogu ih odraditi putem online nadoknada kroz osnove.tel.fer.hr do kraja nedjelje 30. 1. 2022.

 

Postupak online nadoknade vježbi za studente koji imaju minus iz neke vježbe:
Nakon prijave na sustav osnove.tel.fer.hr odaberite Laboratorijske vježbe pa pod otvorenim laboratorijskim vježbama otvorite onu koje morate nadoknaditi. Potom dobijete pitanja za pripremu, poveznicu na online pokus i pitanja o vježbi. Da biste dobili plus iz vježbe trebate:

  • unijeti odgovore na zadatke za pripremu
  • otvoriti i pokrenuti online pokus
  • te unijeti sve odgovore na pitanja o vježbi

Na temelju predanih odgovora dobit ćete za svaku nadoknađenu vježbu do 1 bod iz pripreme i do 1 bod iz aktivnosti (ocjena odgovora na pitanja o vježbi). Evidencija bodova i nadoknađenih labosa bit će provedena u ponedjeljak 31. 1. 2022. ujutro. Za sva pitanja oko nadoknada javite se e-mailom na:
frano.skopljanac-macina@fer.hr

 

Za sve ostale studente:
Svi ostali studenti koji su već odradili labose uživo isto mogu vidjeti online pokuse i pitanja, ali na njih ne trebaju odgovarati. Podsjećamo studente da do kraja petka 28. 1. 2022. mogu predati odgovore na pitanja za pripremu za labose 4, 5 i 6!

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

U ponedjeljak i utorak 17. i 18. 1. 2022. održat će se 4., 5. i 6. laboratorijska vježba prema objavljenom rasporedu u dvorani LAB-ELE:
labos 4 - G2 u ponedjeljak 08:00-10:00, G1 u ponedjeljak 10:00-12:00
labos 5 - G2 u ponedjeljak 12:00-14:00, G1 u utorak 14:00-16:00
labos 6 - G2 u utorak 12:00-14:00, G1 u utorak 16:00-18:00

Podsjećamo na pripremne zadatke koji se dobiju kroz sustav osnove.tel.fer.hr (prijava -> Laboratorijske vježbe -> unos odgovora za vježbu 4, 5 i 6). Nakon što unesete odgovore za pripreme pošaljite i slike svog postupka rješenja priprema 4., 5. i 6. labosa na adresu e-pošte:
frano.skopljanac-macina@fer.hr

Pripremne zadatke ćete moći riješiti/predati do kraja petka 28. 1. 2022.

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Rezultati međuispita iz Osnova elektrotehnike objavljeni su na stranicama: osnove.tel.fer.hr.

U srijedu 22. prosinca 2021. s početkom u 9 sati u dvorani LAB-O bit će održani uvidi u međuispite te će se riješiti zadatci iz međuispita.

Autor: Luka Humski

U srijedu, 15. 12. 2021. održat će se 2. i 3. laboratorijska vježba prema objavljenom rasporedu (grupa G1 u terminu 09:00-13:00 sati, grupa G2 u terminu 14:00-18:00 sati) u dvorani LAB-ELE.

Podsjećamo kako prije dolaska na svaku laboratorijsku vježbu treba riješiti njene pripremne zadatke koje dobijete kroz sustav osnove.tel.fer.hr (Laboratorijske vježbe -> unos odgovora za vježbu 2 i 3). Nakon što unesete odgovore za pripremu pošaljite i slike svog postupka rješenja priprema 2. i 3. labosa na adresu e-pošte:
frano.skopljanac-macina@fer.hr

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

U srijedu, 8. 12. 2021. kreće prva laboratorijska vježba prema objavljenom rasporedu (grupa G1 u 14:00 sati, grupa G2 u 16:00 sati) u dvorani LAB-ELE.

Svoju grupu možete vidjeti nakon prijave na sustav osnove.tel.fer.hr. Tamo možete pronaći i današnju uvodnu prezentaciju o laboratorijskim vježbama (Materijali -> Predavanja - Šibenik) u kojoj su navedena pravila za bodovanje vježbi.

Podsjećamo kako prije dolaska na svaku laboratorijsku vježbu treba riješiti njene pripremne zadatke koje dobijete kroz sustav osnove.tel.fer.hr (Laboratorijske vježbe -> unos odgovora). Nakon što unesete odgovore pošaljite i sliku svog postupka rješenja pripreme na adresu e-pošte:
frano.skopljanac-macina@fer.hr

Autor: Frano Škopljanac-Mačina

Izbornik predmeta

e-učenje:
osnove.tel.fer.hr